Blog

3x problemen in de zorg én hoe jij ze als applicatiebeheerder oplost

Lange wachttijden, enorme hoeveelheden patiënten en een groot personeelstekort.  

Dit zijn nog maar een paar van de grootste problemen in de zorg op dit moment. Maar wat heb jij hier als applicatiebeheerder mee te maken? En heb je hier überhaupt wel invloed op?  

 

Ongemerkt speel je een grotere rol dan je misschien denkt. Door het slimmer inzetten van software én te zorgen voor een veilige en duurzame infrastructuur help je jouw zorginstelling om efficiënter te werken. Hierdoor houden zij meer tijd over voor het belangrijkste: de daadwerkelijke zorg voor de patiënten. Wij zochten voor je uit wat jij kan doen.  

1. Wachttijden

Een groot probleem in de zorg: ellenlange wachttijden. Patiënten wachten weken, soms wel maanden op een afspraak, diagnostiek of behandelingen. Maar door software slim in te zetten kan dit veel sneller. Alleen weten veel behandelaren niet hoe ze dat doen. Hier komt jouw onmisbare rol als applicatiebeheerder in beeld. 

 

Volgens een rapport van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), dat uitkwam in 2023, zijn de wachttijden in sommige specialismen met meer dan 20% verminderd door het gebruik van softwareprogramma’s zoals eHealth en videoconsulten. Door de inzet van deze moderne technieken wordt de zorg toegankelijker en sneller. Als applicatiebeheerder zorg jij ervoor dat deze systemen soepel draaien en goed geïntegreerd zijn in de dagelijkse zorgprocessen.  

2. Overbelasting

Niet alleen de ellenlange wachttijden zijn een groot probleem in de zorg. De hoeveelheid patiënten loopt op door vergrijzing in de samenleving en een toename van chronische aandoeningen. Dit leidt tot overvolle ziekenhuizen en huisartsenpraktijken, wat de kwaliteit van zorg vermindert.  

 

Een robuuste IT-infrastructuur, beheerd door jou natuurlijk, helpt met beter gegevensbeheer en patiëntenregistratie. Elektronische patiëntendossiers (EPD’s) geven zorgverleners snel toegang tot alle belangrijke informatie, waardoor er minder tijd besteed wordt aan administratieve taken en er meer tijd beschikbaar komt voor directe patiëntenzorg. Win-win! 

3. Personeelstekort

Een andere grote uitdaging in de zorg is het schreeuwende tekort aan personeel. Dit probleem wordt verergerd door de hoge werkdruk en burn-out onder zorgmedewerkers. Volgens het CBS was in 2022 bijna 25% van de openstaande vacatures in Nederland in de zorgsector. 

 

Jouw rol als applicatiebeheerder is cruciaal bij het verkleinen van dit probleem door routinetaken te automatiseren en efficiënter te maken. Bijvoorbeeld, geautomatiseerde administratie en documentatie verminderen de werklast van zorgverleners.  

De toekomst van de zorg 

Naast het verminderen van administratieve lasten, zorgt de inzet van moderne technologieën zoals kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning (ML) voor snellere en nauwkeurigere diagnoses. AI-gestuurde diagnostische tools analyseren bijvoorbeeld medische beelden en sneller dan mensen afwijkingen detecteren. Dit versnelt dus niet alleen de diagnose, maar verbetert ook de nauwkeurigheid. En dat leidt dan weer tot betere behandeluitkomsten. 

 

Als applicatiebeheerder kun jij de zorgsector dus klaarstomen voor de toekomst door de implementatie en het onderhoud van de juiste IT-infrastructuur. 

 

Ook bijdragen aan betere zorg als applicatiebeheerder?

Bij Scopisto snappen we dat het een enorme klus is om uit te zoeken waar jouw infrastructuur beter kan. Daarom kijken onze developers, samen met jou, naar een duidelijk en gebruiksvriendelijk software-platform die we speciaal voor jouw zorginstelling ontwikkelen. Nieuwsgierig hoe we jou kunnen helpen? Neem snel contact met ons op.