Klantcase

MyAdBooker & Scopisto

Als je weleens reist met de auto of het openbaar vervoer, dan herken je het vast: de grote, digitale schermen met reclames en advertenties langs de snelweg of op het station. Beelden van verschillende bedrijven komen voorbij en eisen jouw aandacht op. Het lijkt misschien simpel, maar achter die schermen gaat een hoop werk schuil! Want hoe krijgt een bedrijf eigenlijk zijn of haar reclame op zo’n digitaal reclamebord?
 
MyAdBooker ontwikkelde, in samenwerking met Scopisto, het biedingsplatform dat hierachter schuilgaat. Het biedingsplatform is exclusief in gebruik door CS Digital Media, een volledig digitale uitgeverij voor buitenreclame. Radjen van Wilsem, CEO van CS Digital Media: “Dat gaat zo: een bedrijf koopt een plekje op een reclamebord. Maar omdat zij niet de enige zijn die hun advertentie op dit bord willen laten zien, ontstaat er een bieding tussen concurrentie. Deze bieding vindt plaats op een biedingsplatform, zoals MyAdBooker.”
 

Biedingsplatform

Als eerste bedrijf ter wereld ontwikkelden zij in 2013 dit Digital Out of Home (DOOH) Supply Side-Platform (SSP). Dit deden ze niet alleen, maar samen met Scopisto. Nog altijd is MyAdBooker technisch leidend in de branche en onderscheiden zij zich van de concurrentie door de mogelijkheid van Real Time Bidding, ofwel: Open RTB. Dit houdt in dat adverteerders meteen inspelen op wat er in Nederland gebeurt.
 

De juiste doelgroep bereiken

Radjen legt uit hoe het werkt: “Je ziet ons op touchpoints in het openbaar vervoer. Dat zijn de drukke plekken, waar mensen bijvoorbeeld overstappen. Van elk moment op de dag weten we welke doelgroep er langs deze touchpoints reist. Studenten, shoppers, forenzen – dat valt allemaal af te lezen aan de tijd waarop zij reizen. We weten de gemiddelde leeftijd van deze groepen reizigers en adverteerders bieden daardoor op een tijdslot waarin ze een effectieve doelgroep bereiken.
 
Natuurlijk zijn er meerdere bedrijven die graag dezelfde tijdsloten boeken om zo de gewenste groep reizigers te bereiken. Om zich te verzekeren van zo’n slot, kunnen ze deze kopen. Maar dan betaal je wel de hoofdprijs. Als het bedrijf dat niet wil ontstaat er een bieding. Het tijdslot gaat op dat moment naar de hoogste bieder.”
 

“De software van Scopisto realiseert een zeer lage downtime.”

  Abri op een station in Nederland
 

Ontwikkeling van de applicatie

Het idee voor MyAdBooker had Radjen al in 2008, maar toen was de techniek nog niet voor handen. “Op het moment dat deze techniek wel beschikbaar was, ontwikkelden we het samen met Scopisto. Open RTB bleek voor ons de ideale oplossing. Via Open RTB spelen adverteerders in op wat er gebeurt en zien ze direct resultaat.
 
Maakt het Nederlands elftal in de 90ste minuut bijvoorbeeld het winnende doelpunt? Dan kunnen bedrijven binnen enkele secondes een aansluitende advertentie vertonen op onze schermen. Zo onderscheiden wij ons van concurrentie: bij hen duurt dit namelijk 20 minuten tot een uur.
 
Wij zijn dus leidend op dit gebied, maar zonder Scopisto hadden we dit niet gered. Want wat deze applicatie zo complex maakt is het volume in transacties. Per maand verwerken wij zo’n 6 miljard transacties – dat is heel wat. Daarom is de performance en lage downtime van groot belang, ons platform mag er eigenlijk nooit uitliggen. De software van Scopisto maakte dit voor ons allemaal mogelijk.”
 

“Het is een fijne samenwerking, een echte co-creatie.”


 

Een nauw betrokken samenwerking

MyAdBooker ontwikkelde het platform volledig in samenwerking met Scopisto. Ze doorliepen samen dit proces van A tot Z, maar ook nu de applicatie in bedrijf is, blijft Scopisto betrokken.
 
Radjen: “De samenwerking met Scopisto verloopt enorm soepel. Ik heb nooit overwogen om in zee te gaan met een ander bedrijf. Dit komt voornamelijk doordat Michiel mij met twee woorden al begrijpt. Veel ontwikkelaars vragen wat de volgende stap moet zijn, maar Michiel niet. Hij neemt zelf het initiatief en komt met goede oplossingen en ideeën. Hij maakt zo echt onderdeel uit van ons bedrijf. Het is een fijne samenwerking, een echte co-creatie.”
 

Gave projecten

De schermen van CS Digital Media worden overigens niet alléén gebruikt voor reclame. Radjen: “We willen niet enkel een scherm ophangen. We willen ook een boodschap uitten. Zo werkten wij bijvoorbeeld afgelopen museumnacht samen met Art Cloud om digitale kunst te laten zien op onze schermen. Onze schermen werden daardoor een soort museum in de buitenlucht, waar mensen een QR-code op konden scannen om de kunst NFT te kopen. Dat was een erg interessant project om aan te werken!”
 

Ook een samenwerking met Scopisto aangaan?

Neem dan contact met ons op!