Klantcase

Signaalpunt & Scopisto

Eenzaamheid in Nederland bestrijden met een veilige software, die voldoet aan alle strenge AVG-eisen? Met deze uitdaging kwam Innoveere Scopisto terecht. En binnen twee jaar lag er een volledige, gebruiksvriendelijke 1.0 versie op de plank. Benieuwd hoe ze dit samen hebben gerealiseerd? En of Nederlanders hierdoor minder eenzaam zijn? Lees snel verder.
 

Software bestrijdt eenzaamheid

Innoveere bedenkt slimme oplossingen voor maatschappelijke vragen. Eén van de grootste uitdagingen waar ze zicht mee bezighouden is eenzaamheid. Maar liefst 187.000 Nederlanders voelen zich regelmatig zeer eenzaam. Het antwoord? De gebruiksvriendelijke applicatie Signaalpunt.
 
Daniëlle Burema, Productmanager bij Innoveere: “Denkt een pakketbezorger, winkelier of huishoudelijke hulp dat iemand eenzaam is? Dan kunnen ze dit eenvoudig in de app melden. Vervolgens gaat iemand van een welzijnsorganisatie of een vrijwilliger langs. Eén gesprek maakt vaak al een groot verschil.”
 
Ron de Bruijn, Directeur bij Innoveere: “De helft van de gesignaleerde personen is nog niet bekend bij instanties. Signaalpunt helpt dus daadwerkelijk om eenzaamheid inzichtelijker te maken. Bovendien zien we dat mensen zichzelf aanmelden; de software is een stuk laagdrempeliger dan de stap naar je huisarts.”
 

Van idee naar applicatie

Samen hebben Innoveere en Scopisto twee jaar aan versie 1.0 gewerkt. Daniëlle legt uit: “Wij delen de wensen van gemeentes op. Scopisto werkt deze vervolgens uit in een sprint. Dit dwingt ons om in een vroeg stadium keuzes te maken en prioriteiten te stellen, waardoor de applicatie sterker wordt. We draaien met Signaalpunt op een virtuele server, dat maakt het een schaalbare softwareoplossing. We kunnen het met minimale inspanning uitrollen naar een volgende gemeente. Naast de ontwikkeling, verzorgt Scopisto ook het technische beheer van de hostingoplossing.”
 

“Scopisto houdt kwetsbaarheden in het vizier en speelt in op onveilige situaties.”


 

Veiligheid en privacy op nummer 1

De eerste pilot heeft in Rotterdam gedraaid. Ron: “Toch merkten we snel dat elke gemeente met andere wensen kwam. Signaalpunt implementeren in Terneuzen vraagt om een andere blik dan het uitrollen in Rotterdam.”
 
Daniëlle vervolgt: “Gemeentes hebben verschillende eisen, bijvoorbeeld met betrekking tot logging. Dit is een geautomatiseerde registratie van gegevens, bedoeld om handelingen in een systeem bij te houden. Signaalpunt voldoet aan deze vereisten. Bovendien zijn we ISO 27001 gecertificeerd en verwerken we uitsluitend gegevens binnen de AVG-grenzen. Tijdens de ontwikkeling van de eerste en latere versies onderzoekt en waarborgt Scopisto de veiligheid. Daarnaast houden ze kwetsbaarheden nauwlettend in de gaten en spelen ze actief in op onveilige situaties. Zo blijven we voldoen aan de eisen van de gemeentes en veiligheidseisen.”
 

“Bij een grote softwareleverancier kies je vaak voor schijnzekerheid.”


 
Ron is ervan overtuigd dat veel organisaties voor grote softwareleveranciers kiezen, omdat ze verwachten dat je met meer developers, meer kennis in huis haalt: “Vaak kom je dan bedrogen uit. Ook bij grote leveranciers hebben maar één of twee developers verstand van je systeem en software. Je kiest dan eigenlijk voor schijnzekerheid. Daarnaast leven grote partijen vaak minder met je mee. Heb je een probleem? Dan zeggen ze: ‘we volgen het contract, morgen ben je aan de beurt.’ Scopisto doet het tegenovergestelde. Ze hebben net zoveel passie voor Signaalpunt als dat wij hebben. Dat maakt echt verschil. Als een probleem zich voordoet, lossen ze dit snel op.”
 
Knuffelende mensen
 

Altijd een eerlijk verhaal

Daniëlle: “Van Michiel horen we altijd het eerlijke verhaal. Dan weet je waar je aan toe bent. Hij zegt het ook als plannen niet haalbaar zijn. Vaak heb je met softwareleveranciers contact met een tussenpersoon en niet direct met de developers. Bij Scopisto sta je in direct contact en dat werkt een stuk efficiënter.
 

“Bij Scopisto sta je direct in contact met developers, dat werkt efficiënter.”


 
Inmiddels heeft Signaalpunt al ruim 1000 signalen succesvol behandeld. Wat de plannen voor de toekomst zijn? Ron: “We hopen dat Signaalpunt straks in alle gemeentes gebruikt wordt. We merken nu dat het idee en de gebruiksvriendelijkheid zeer gewaardeerd worden. Daniëlle sluit af: “Daarnaast komt er een nieuwe wet, de Wet WAMS. Hiermee kunnen gemeenten straks betere zorg organiseren voor burgers met meervoudige problematiek. Samen met Scopisto willen we deze werkwijze integreren in Signalenportaal, zodat gemeenten persoonsgegevens over meerdere domeinen kunnen verzamelen, verwerken en delen.”
 

Meer weten over de oplossingen van Scopisto?

Neem dan contact met ons op!