Blog

Checklist: zo bouw je veilige software voor zorginstellingen

Helaas weten we inmiddels allemaal wat er gebeurt als de gegevens van een zorginstelling in handen komen van hackers. Dat gebeurde eerder dit jaar nog bij een ziekenhuis in Londen dat werd getroffen door een cyberaanval. Hierdoor waren ze genoodzaakt om zorg uit te stellen en werden patiënten ondergebracht bij andere ziekenhuizen. 

 

Cybersecurity bij de software van zorginstellingen is dus ontzettend belangrijk. Je wil natuurlijk niet dat de gevoelige patiëntgegevens op straat komen te liggen of in handen komen van hackers – doordat de omgeving onvoldoende beveiligd is. Maar hoe zorg je er nou op voorhand al voor dat je software of applicatie veilig genoeg is voor zorginstellingen? Wij zetten de 5 belangrijkste tips voor je op een rij. 

 

1. Maak veiligheid prioriteit

Je hebt een goed idee voor nieuwe software die de zorg écht verder gaat helpen. De combinatie van slimme technologie en talloze functionaliteiten gaat zorgen voor minder administratieve lasten, betere diagnoses, flinke tijdbesparing of plezier bij patiënten.  

Klinkt goed! Maar vergeet in je enthousiasme niet om het fundament van je oplossing al te bouwen als een goed beveiligd fort. Je duikt hierbij in de juiste softwarearchitectuur waarop je flink en veilig door kunt bouwen. Heb je hier minder verstand van dan softwareontwikkeling zelf? Schakel dan een specialist in die je helpt met het hele proces of met een second opinion. Trust us, dat bespaart je heel veel tijd en onnodige problemen.   

 

2. Ga na welke data je opslaat en waar

je dat doet 

Wanneer je werkt in de zorg, krijg je altijd te maken te maken met privacygevoelige informatie. Breng daarom vooraf goed in kaart om welke gegevens dit gaat – of in de toekomst zou kunnen gaan – en welke regels hieraan verbonden zijn. Ga ook na welke gegevens je daadwerkelijk opslaat en voor hoe lang je dat doet of mag doen: hoe minder gegevens je hebt, hoe minder gegevens je kunt lekken.  

Bedenk daarnaast ook goed waar en hoe je alle gegevens precies opslaat. Wanneer je gegevens opslaat in een database, is het belangrijk om te kijken welke database je gebruikt en hoe je deze veilig inricht. Daarnaast is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je alle gegevens altijd goed versleutelt of de toegang tot de database te beperken. Schakel vooral even je developer in voor het juiste advies. 

 

3. Doorontwikkelen: focus niet alleen op nieuwe features

Niet alleen vooraf, maar ook tijdens de doorontwikkeling van je software of applicatie moet security een belangrijk onderdeel zijn. Een bekende valkuil is dat er te veel focus ligt op de functionaliteiten en het doorontwikkelen van nieuwe features. Maar dit kan ten koste gaan van de veiligheid. 

Zo krijgt je applicatie in de loop der tijd misschien meer gebruikers. En blijkt uit een PEN-test dat je huidige security niet meer op orde is. Hierdoor ontstaan er op den duur bugs, die je systeem platleggen of minder goed laat werken. Stem daarom met je developer af hoeveel aandacht er aan security besteed wordt én zorg er samen voor dat dit een belangrijk onderdeel blijft.  

 

4. Maak duidelijke afspraken over updates en onderhoud

En wanneer je dan alles hebt afgestemd met je developer over de security, het opslaan van data én de doorontwikkeling vergeet dan vooral het onderhoud en de updates niet. Bij Scopisto nemen we het onderhoud standaard mee, maar let erop dat niet alle developers op deze manier werken. Maak vooral ook over security dus vooraf duidelijke afspraken. Zo voorkom je dat gebruikers na een update straks problemen ervaren, waardoor ze bijvoorbeeld geen patiëntgegevens meer kunnen inzien of wijzigen. 

 

5. Test je applicatie of software regelmatig

Tenslotte: testen, testen, testen! We kunnen het niet vaak genoeg zeggen. Door de inzet van regelmatig terugkerende PEN-testen (Penetration Testing), weet je zeker dat jouw webapplicatie of software nog steeds zo veilig is als dat je ‘m had bedacht. Zo’n test wordt uitgevoerd door een onafhankelijke cybersecurityorganisatie. Hiermee sporen ze nauwkeurig alle zwakke plekken binnen je systeem op, zodat je snel weet waar jouw systeem nog aangescherpt moet worden. 

 

Sparren over security?

Met deze 5 tips kom je al een heel eind om jouw applicatie of software waterdicht te maken. Wil je een keer sparren over de security van jouw webapplicatie? Of wil je weten of jouw software wel veilig genoeg is? Neem gerust contact met ons op.