Blog

Zo herken je een goede applicatiebeheerder

Het samenwerken met een applicatiebeheerder is te vergelijken met een bezoek aan de automonteur. Hierbij betaal je namelijk ook een expert om jou te helpen bij zaken waar jij weinig van af weet. Maar omdat jij inhoudelijke kennis mist, kun je niet altijd begrijpen waar de monteur het over heeft of inschatten wat de beste keuze is voor je auto. En dus ga je ervan uit dat het klopt, vertrouw je iemand op zijn woord en ben je afhankelijk van de monteur. 

 

Trek je deze lijn door naar je applicatiebeheer? Dan is het lastig om te controleren of iemand in het belang van je applicatie handelt en echt weet waar ‘ie het over heeft. Wij zijn van mening dat het goed moet voelen. Maar hoe check je nou of je gevoel klopt? En of je een partij volledig kan vertrouwen? Om je te helpen, verklappen wij wat jij op zijn minst mag verwachten van je applicatiebeheerder!  

 

Is transparant en realistisch

 
Projecten die maandenlang uitlopen, issues die niet goed worden uitgelegd, leugentjes om bestwil waardoor je achterdochtig wordt – alles wat je niet wil. En daarom mag je verwachten dat jouw applicatiebeheerder transparant en realistisch is. Hoe herken je dat? Doordat jouw leverancier het ook toegeeft als er iets misgaat en de hand in eigen boezem durft te steken. Of doordat ze realistische tijdsinschattingen maken van projecten en dit vaak ook redelijk uitkomt. Loopt het iets uit? Dan wordt dit netjes op tijd aangegeven en níét op de dag van de oplevering. 

 

✓ Maakt de vertaalslag

 

Of het nou om de automonteur of je applicatiebeheerder gaat – je laat je door een expert graag adviseren. Maar jij bent de klant, dus uiteindelijk ligt een keuze vaak bij jou. Hiervoor moet je echter wel een beetje weten waar het over gaat.

  

Dus mag jij van een expert verwachten dat zij de vertaalslag maken naar lekentaal en jou in Jip en Janneke-taal uitleggen voor welke keuze je staat. Neemt een applicatiebeheerder echt de tijd voor jou, word je meegenomen in oplossingen en krijg je helder advies? Dan zit je goed!  

 

Voldoet jouw applicatiebeheerder niet helemaal aan je verwachtingen? En knaagt het aan je?  Ontdek dan hier 5 signalen waaraan je herkent dat het tijd is voor een overstap. 

 

Is bereikbaar en betrokken

 

Iedereen verwacht bij het inhuren van een externe partij, in welk vakgebied dan ook, dat deze partij bereikbaar en betrokken is. Maar wanneer voldoe je daaraan in softwareland? Allereerst moet er een duidelijke manier zijn om snel en soepel te communiceren. Denk aan een gedeeld Slack-kanaal met de developers die aan jouw project werken, waarin je binnen 24 uur reactie krijgt. 

 

Ook moet er een backlog zijn van de werkzaamheden. Tuurlijk hoef je dit niet allemaal te begrijpen, maar het moet voor jou inzichtelijk zijn waar de developers aan werken en wat de voortgang is. Bijvoorbeeld op een Jira-bord. Daarnaast is het heel normaal dat er minimaal één keer per week een videocall is met je projectleider en developers, waarin je volledig wordt meengenomen in de ontwikkeling van je applicatie! 

 

Onderbouwt keuzes

 

Breng jij je auto naar de garage? Dan vindt de monteur altijd wel iets extra’s wat gefixt kan worden. Dat geldt bij software development ook. Een developer zal altijd iets opspeuren in je code dat beter kan – en dat is juist goed! Kijk wel eens goed naar hoe je applicatiebeheerder hiermee omgaat.

 

Krijg je een lijst voor je neus met allemaal bugs en issues die zo snel mogelijk en voor een flink kostenplaatje opgepakt moeten worden? Ai, dat is niet best. Wat je wél mag verwachten, is dat dit wordt onderbouwd met rapportages en analyses. Dat je applicatiebeheerder de prioriteit kan toelichten én dat zij met je meedenken over de meest slimme oplossing.  

 

Werkt vol passie

 

Hopelijk weet jij hoe plezierig het is om te werken met developers die passie hebben voor hun beroep. Echte vakidioten die ervan houden om nieuwe dingen te proberen en zichzelf constant te ontwikkelen. Die een bak code, waar jij geen soep van kan maken, met liefde voor je ontcijferen en verbeteren. Want je huurt niet voor niets een expert in, dus mag je absoluut verwachten dat iemand hier vol overgave voor gaat en de laatste ontwikkelingen op de voet volgt.  

 

Overstappen applicatiebeheerder

 

Herken jij deze punten en kijk je met een goed gevoel naar je huidige applicatiebeheerder? Fijn, dat hopen we natuurlijk! Maar de situatie kan ook anders zijn.


Twijfel je over jouw applicatiebeheerder? Lees in deze blog dan welke signalen van slecht applicatiebeheer jij kunt herkennen. Wil je hier eens over sparren? Of heb je andere vragen? Wij denken graag met je mee. Neem dan hier contact met ons op.