Blog

5 techtrends die 2023 gaan domineren

Technologie verandert sneller dan we onszelf aanpassen. Stilstaan is dus geen optie. De eerste stap? Op de hoogte zijn van belangrijke techtrends. En laat dat maar aan onze developers over.

Want welke technologieën winnen in 2023 aan populariteit? Welke techtrends worden dominant: low-code of juist cloudplatformen? En wat gaat spelen op gebied van security? Ons team zocht het voor jou uit. Lees in deze blog een samenvatting van de 5 belangrijkste techtrends en je bent direct op de hoogte.

 

Techtrend 1 | Vraag naar low-code groeit  

Deze techtrend mag zeker niet ontbreken in onze lijst, want de vraag naar low-code groeit. Niet gek: met low-code bouw je namelijk op een laagdrempelige manier software, zonder dat je specialistische kennis nodig hebt. Ook ontwikkel je met deze programmeersoftware maar liefst drie keer sneller dan traditionele code. Ons team zet het daarom voornamelijk in om prototypes te bouwen: zo zetten we snel een userinterface (UI) neer die getest wordt. Met de resultaten bouwen we vervolgens op een schaalbare manier de complete software.   

 

Techtrend 2 | Cloud computing domineert

Cloud computing domineert het technologische landschap al een aantal jaar. Sterker nog: meer dan 70% van de IT-ontwikkelaars verwacht dat het merendeel van hun apps in 2023 wordt gemaakt in de cloud. Wanneer we voordelen van cloud computing op een rij zetten, is dit heel begrijpelijk:  

 

1) het zijn duurzame en flexibele oplossingen
2) het kost vaak minder dan andere technologie
3) je werkt eenvoudig samen
4) je lost problemen snel op  

 

Ook de veiligheid wordt vaak als voordeel genoemd, maar is dit terecht?
We vertellen je er meer over bij de volgende techtrend.

5 techtrends die 2023 gaan domineren

Techtrend 3 | Nederlandse hosts populairder 

Security en veiligheid staat bij softwareontwikkeling altijd hoog op de agenda. Voornamelijk bij cloud computing is het belangrijk om te weten waar je data wordt beheerd én wie hierbij kan. In 2018 heeft president Trump de CLOUD Act (Clarifying Lawful Overseas Use of Data) getekend. De VS kan hierdoor bij Nederlandse en Europese data die wordt opgeslagen bij Amerikaanse hostingpartijen. Logischerwijs is de vraag naar Nederlandse of Europese hosts enorm gestegen. Bij Scopisto werken we alleen met Nederlandse hosts, zoals: Previder. Zij leveren een open source private Cloud platform genaamd Jelastic. Zo waarborgen we de veiligheid van jouw data beter.  

 

Techtrend 4 | Stevige softwarearchitectuur 

Een softwareoplossing is altijd levend, en daarom moet de fundering dit ook zijn. Wat je nu nodig hebt in je softwareoplossing, kan over een paar jaar heel anders zijn. Een software-architectuur pas je hier eenvoudiger op aan en is dus heel toekomstbestendig. Steeds meer organisaties zien dit in én zoeken naar zo’n stevige softwarearchitectuur. Bij Scopisto zetten we hier daarom vol op in. Als team lopen we voor op het gebruik van nieuwe systemen, die de toekomstbestendige software-architecturen nog beter maken. 

 

Benieuwd? Lees snel techtrend 5 en ontdek één van deze systemen.

 

Techtrend 5 | Haal nóg meer uit jouw data 

Data wordt al jaren steeds belangrijker. Als organisatie haal je hier bruikbare stuurinformatie uit. Softwareontwikkelaars spelen hierop in. Een tijdje geleden werd Kafka gelanceerd: een mega-geavanceerd store- en streamingplatform dat je kunt gebruiken in Java en Scala. Ze maken het mogelijk om data uit te wisselen met externe platformen. Maar dat niet alleen, de data die binnenkomt wordt ook gegroepeerd en gesplitst. Dit maakt je oplossing schaalbaar en vermindert de overhead op je netwerkretour. Data komt dus altijd in de juiste formaten binnen in andere systemen, op deze manier werk je met real time data in je BI-dashboards.  
 
Naast al deze techtrends blijven we bij Scopisto zelf ook niet stilstaan. Zo gaan we in 2023 ons development team in Noord-Macedonië verder uitbreiden. We willen onze Java-teams uitbreiden en ook een DevOps-team en een Quality Assurance (QA) team opzetten. Zo bouwen we nog sterkere softwareoplossingen én alles wordt in-house getest. Benieuwd naar alle ontwikkelingen binnen Scopisto? Volg ons op LinkedIn. 

 

Klaar voor écht goede softwareoplossingen? Techtrends 

Laat het ons weten.