Blog

Overstappen van applicatiebeheerder? Mis dit niet!

Is het tijd om over te stappen op een andere applicatiebeheerder of software developer? Bijvoorbeeld omdat je huidige leverancier ermee stopt of je deze 5 signalen herkende? Dat voelt misschien als een flinke opgave met gedoe. Goed nieuws: dat hoeft niet zo te zijn! 

 

Wij begeleidden al veel klanten bij zo’n overstap en delen daarom graag onze inside information met je: dit is waar je rekening mee moet houden bij het overstappen van applicatiebeheerder of software developer!

 

Toegang tot de code en je Git repository

Een hele belangrijke eerste stap is achterhalen hoe het met de toegang tot je code zit. Hopelijk is dit geen nieuw thema voor je, maar zo wel, dan adviseren wij om dit zo snel mogelijk te achterhalen. Er zijn namelijk meerdere opties en dit heeft impact op de overstap. 


Beheer jij gewoon je eigen Git repository (waar de code staat en wordt gepusht) en geef je een applicatiebeheerder met een eigen account toegang? Dan heb je de allerlaatste versie van de code en kun je dit makkelijk overdragen aan een andere partij.


Wat als je geen toegang hebt tot je code?

Het kan echter ook zo zijn dat jouw huidige applicatiebeheerder de code van je applicatie beheert in hun eigen Git repository. Dan is het aan hen om jou de laatste versie te geven. Ben je onverhoopt in een conflict terechtgekomen? Dan kan het verlenen van deze toegang nog wel eens een ding worden en maanden voortslepen. Maanden waarin jij niet verder kan met de ontwikkeling. 


Daarom is ons advies: zorg dat je zelf altijd die toegang hebt. Heb je dit niet? Zorg dan dat er contractueel hele duidelijke afspraken over de code zijn gemaakt. Bijvoorbeeld dat je, ongeacht de situatie, ieder kwartaal een versie krijgt van de code die maximaal drie maanden oud is. Zo is alles goed geregeld en kan je, ongeacht de situatie, altijd je applicatie laten doorontwikkelen.


Intellectueel eigendom van je applicatie

Ook het intellectuele eigendom van je applicatie is een punt van aandacht. Zorg ervoor dat je minimaal het gebruiksrecht óf intellectueel eigendom van je applicatie hebt. Niet alle leveranciers willen dit. Dit heeft niets te maken met het ‘stelen’ van jouw idee, maar met het hergebruiken van kleine stukjes basisfunctionaliteit uit jouw applicatie. 


Daarom is het belangrijk dat hier bij de start van de samenwerking duidelijke afspraken over worden gemaakt én dat jij deze afspraken helder hebt! Zo zorg je voor een soepele overstap.

 

Hoe zit het met de hosting van je applicatie?

Het komt voor dat jouw applicatiebeheerder niet alleen het beheer en onderhoud doet, maar ook de hosting van je applicatie. Vaak is het dan contractueel geregeld dat jouw huidige beheerder jouw nieuwe beheerder verplicht moet ondersteunen bij de overdracht, tegen het uurtarief. Dus controleer vooral wat je met de hosting gaat doen en wat er in het contract staat.


Hoe staat jouw applicatie ervoor?

Er zijn een aantal zaken die jij op zijn minst mag verwachten van een applicatiebeheerder, waaronder dat je op de hoogte wordt gehouden van de voortgang en ontwikkeling van je product. En natuurlijk hopen we dat dit ook zo is! Maar als de situatie anders is, raden wij aan om een onafhankelijke leverancier een scan te doen.

 

Applicatie quick scan

Een buitenstaander bepaalt dan in een middag hoe het ervoor staat met je code, of er voldoende documentatie is, of een nieuwe developer hier meteen mee aan de slag kan en wat je mag verwachten van een overstap. Want het overzetten van de code is vaak zo gepiept, maar het is afhankelijk van de documentatie en toelichting er omheen hoe snel de doorontwikkeling kan starten. Het is fijn om te weten waar je aan toe bent voordat je overstapt. Lees hier ook meer over onze onafhankelijke scan.


Leer je nieuwe partner goed kennen

Vaak zien wij dat jij als klant pas overstapt van applicatiebeheerder of software developer, als de samenwerking met je huidige beheerder niet meer zo lekker loopt. Daarom adviseren wij om je nieuwe leverancier goed te leren kennen, voordat je in zee gaat. Bijvoorbeeld door een klein proefproject te doen. Zo ontdek je of het lekker werkt tussen jullie. Het gaat vaak om veel geld, dus maak een bewuste keuze voor je nieuwe leverancier!

 

Hoe ziet de exitprocedure eruit?

Dit is een open deur, maar daarom niet minder belangrijk: zorg dat je huidige applicatiebeheerder geen toegang meer heeft tot je systemen, code, applicaties en accounts. Welke wachtwoorden zijn er allemaal? Wie heeft ze? Welke firewalls en whitelisting moet er worden aangepast? Check dus goed wat je allemaal moet doen en of je niet iets vergeet.

 

 Als een (developer)vis in het (code)water

Aan de voorkant is het dus prettig als jij een aantal zaken, zoals de code, goed hebt geregeld. Daarna komt het hoe dan ook goed! Want hoewel het wellicht een lastige zaak lijkt om over te dragen, weet een developer gauw zijn weg te vinden in code die door iemand anders is geschreven. Daar hoef jij je dus geen enkele zorgen over te maken. In de meeste gevallen gaat het zelfs soepeler dan verwacht!

 

Overstappen applicatiebeheerder

Ga jij de stap nemen? Dan snappen we dat dit spannend is. Wij denken graag met je mee óf beoordelen onafhankelijk hoe het is gesteld met je applicatie. Wat je ook nodig hebt, je kunt hier contact met ons opnemen!